Mediagekte of propaganda?

2015-05-22-EenVandaagHet beheerst het nieuws: motorbendes, oorlog, moord, doodslag en nog veel meer van dit soort kreten. Sterke one-liners in de kop van een artikel vol met onzin. Dikwijls wordt de kop van het artikel in de tekst al genuanceerd. Maar de koppen blijven hangen bij de mensen. Om maar eens een SBS6 kreet te gebruiken: “De angst zit er goed in bij de mensen.“. Angst gecreëerd door de motorclubs? Of door de bestuurders en media?

2015-05-22-OnoHoesEen-vandaag bericht over een “bende-oorlog” en bedreigde burgemeesters. Maar wie goed naar de uitzending kijkt en vooral luistert hoort ook andere zaken. Toen Burgemeester Hoes aantrad was het dossier niet noemenswaardig of zoals hij het zelf noemt “een minimaal dossier“. Nu wordt het door hem “het zwaarste dossier” genoemd. Welke hand had hij hierin? Wat zit er allemaal in het dossier?

2015-05-21-WurselenLaten we eens kijken naar de berichtgeving: In Duitsland verschijnt een bericht van een gedode jongen in Würselen. De telegraaf reageert direct maar daar waar de Duitsers nog over “banden met rocker-milieu” praten is de kop van de telegraaf al “Lid motorclub doodgeschoten bij Kerkrade“. Heel opvallend is dat de Duitse media heel duidelijk zegt dat “achtergrond en motief niet duidelijk zijn” maar toch maakt de telegraaf hiervan: “Het Openbaar Ministerie in Aken wilde of kon niet zeggen tot welke motorclub de slachtoffers behoorden“. Het meest opvallend is dat in Duitsland wordt bericht dat de betrokkenen niet de Nederlandse nationaliteit hadden maar wel dat “voornamelijk in Nederland de bendes in lederen jasjes de politie bezighouden“. Goh, hier wordt altijd naar Duitsland verwezen als het gaat om de “bende-oorlogen”. Zelfs in de rechtbank werd ik door Nederlandse bestuurders geconfronteerd met Duitse krantenartikelen om de ernst van de zaak aan te tonen.

2015-05-22-HartVanNederlandHart van Nederland bericht over het incident in Würselen: “Opnieuw een aanslag op een lid van een motorclub. Limburg is de oorlog meer dan zat.“.  Ook alleen de telgraaf gelezen? SBS drukt, zoals gewoonlijk, tientallen voorbijgangers een microfoon door de strot. De 2 leukste antwoorden om uit te zenden waren deze keer 2 dames op leeftijd. Zij vonden het toch ook wel allemaal “intimiderend en angstig“. Zeer nuttige bijdrage zoals: “Ze zijn tot van alles in staat. Als je niet met ze meewerkt kunnen ze zo een granaat in je huis gooien“.  Ik ben altijd blij als men ter zake deskundigen aan het woord laat 🙂

KerkradeNatuurlijk komt ook het “clubhuis” in Kerkrade nog even voorbij, zowel bij Een-Vandaag als bij Hart van Nederland. Maar waarom is dat nu eigenlijk gesloten? Vanwege een dreigende oorlog? Of een bedreigde burgemeester? Ik heb een ander verhaal gehoord: Een aantal members gingen zitten op het terras van de buren. Even bakkie doen en wellicht, zoals een goed burger betaamd, oer-Hollands kennis maken met de buren. De eigenaresse weigerde echter de bikers te bedienen. Toen deze jongens dit niet leuk vonden en zich beklaagden belde de uitbaatster haar papa de BURGEMEESTER. Dat is wellicht ook OER-HOLLANDS: middels invloed bij bestuurders mogelijke concurrentie uitschakelen. Hee? Werden de motorclubs niet daarvan beschuldigd?

waco_0De burgemeesters willen meer internationale samenwerking. De media heeft dat al voor elkaar gezien de Duitse en Nederlandse uitwisseling van berichten. Maar het dieptepunt werd wel bereikt met het drama in Waco, Texas. De Nederlandse media staat op zijn kop. Alle landelijke media bericht erover. Die boze bikers toch! De politie bericht maar er zijn 170 bikers gearresteerd, op beperking gezet en de borgsom bedraagt $1.000.000 per persoon. Geen berichten dus vanuit die zijde, de eerste paar dagen. Slimme zet van de dienders aldaar.

Waco-Shooting-1Stilletjes aan komen hele andere berichten door: een biker ligt onder een doek langs zijn omgevallen motor. Zat hij daar al op om weg te rijden? Gedood door politie-kogels. In zijn directe omgeving is geen huls gevonden. ALLE bikers zijn gedood door politiekogels. Geen schot is op elkaar gericht, zoals de politie, in eerste instantie ,beweerde.

Er was veel politie ter plekke, zelfs de speciale eenheid SWAT.  Getuigen vertellen dat er paniek uitbrak toen de politie binnendrong, met “assault rifles” in de aanslag. Alles lijkt erop dat de politie het vuur heeft geopend op de bikers en niet andersom. Het begint op een georganiseerde executie te lijken.

Waco-Shooting-2De berichtgeving is doordrenkt met propaganda: de 170 gearresteerden hebben, volgens politie, lange strafbladen, zijn gewelddadig en gevaarlijk. Nu blijkt dat al minstens 115 van de 170  geen enkel antecedent heeft. Onder hen een ex-politieagent; een marinier met een “Purple Heart“. De meeting ging over het uitpraten van onderlinge issues. Wilde de politie dat voorkomen? Is het niet de bedoeling dat motorclubs met elkaar praten en in harmonie met elkaar omgaan?

Op Facebook lees ik: “Ik hoop dat het meer mensen opvalt dat ze de afgelopen dagen weer met een knap staaltje propaganda bezig zijn, als het om motorclubs en media gaat. Ene Goebbels zou er jaloers op zijn geweest zo’n 70 jaar geleden.“.

Hopelijk doorzien de burgers van Nederland dit ook voordat er ook hier een bloedbad zoals in Waco plaatsvind.

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.