Inflatie in Jip en Janneke taal

Inflatie of geldontwaarding; wat is dat nou eigenlijk? Financieel specialisten rollen over elkaar heen om de burger maar uit te leggen dat dit enorm ingewikkeld is en dat wij daar niks van snappen. Dat is te moeilijk voor de arbeider. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig, hééél simpel en ik zal je in Jip en Janneke taal uitleggen waarom ons spaargeld in ras tempo steeds minder waard wordt:

Vroeger sloeg men munten van goud of zilver. Dat had een vaste waarde. Totdat in de 19e eeuw een slimmerik had verzonnen dat je ook goud in een kluis kan leggen en vervolgens de mensen een “tegoedbriefje” kan geven hoeveel van dat goud in die kluis van jou is. Simpel gezegd: 100 kilo goud in een centrale kluis en briefjes uitdelen “dit is in te wisselen voor 1 gram goud”. Dan kun je dus 100.000 “tegoedbriefjes” uitdelen van 1 gram goud. Die briefjes noemen we geld en het systeem noemen we de goudstandaard.

Slim en betrouwbaar, zou je zeggen, totdat die slimmerik 200.000 briefjes van 1 gram gaat uitdelen. Als er nog steeds 100 kilo goud in de kluis ligt is dat briefje dus eigenlijk maar een halve gram goud waard. Deze “slimmerik” is dus niet slim maar een OPLICHTER! In het begin van de 20e eeuw laten landen op verschillende momenten en om verschillende redenen (vaak dure oorlogen) “de goudstandaard los” met diverse resultaten. Één daarvan is de crisis van 1929 waar de gehele economie nagenoeg kapot gaat.

Na de 2e wereldoorlog roepen de Amerikanen: “vanaf nu hanteren wij de goudstandaard; je kunt elke dollar bij ons inwisselen voor goud. Koppel gewoon jullie munteenheid aan de onze en je bent veilig.“. Dit heet het “Systeem van Bretton Woods“. Maar ook de Amerikanen drukten meer dollars als dat ze goud in de kluis hadden liggen. In de 60er jaren, met de enorme kosten van de Vietnamoorlog, liep dat zelfs compleet uit de hand. Andere landen vertrouwden het niet meer en gingen de dollars inleveren voor werkelijk goud.

Uiteraard hadden die Amerikaanse OPLICHTERS helemaal niet zoveel goud en dreigden “door de mand te vallen”. Om te voorkomen dat de USA hieraan failliet zou gaan besliste men in 1971 dat men die “garantie” in zou trekken; de goudstandaard los zou laten, eenzijdig, zonder overleg. Tja, al die landen met al die inwoners waren gewoon domweg FUCKED! Opgelicht!

Vanaf dat moment is jullie “tegoedbriefje” eigenlijk niks meer waard. De waarde wordt bepaald door de handel (wat de gek er voor geeft) en vooral hoeveel er bijgedrukt wordt. Dat laatste doet men nog steeds, in grote getale. Telkens als er een “crisis” dreigt zet men de “geldfabriek” aan en komt er steeds meer geld bij. Onder het mom van de “coronacrisis” heeft men bijvoorbeeld vorig jaar (2020) al 20% dollars bijgedrukt. De totale hoeveelheid is van 15.340.000.000.000 gegroeid naar 18.720.000.000.000

Simpel gezegd: inflatie is helemaal geen ingewikkeld fenomeen. Het is oplichterij, een scam. En de elite worden er steeds rijker door en ons geld wordt elke dag minder waard. Maar ja: ze hebben het beste met ons voor, toch?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , , . Bookmark de permalink.