Oekraïne, versneld lid van de EU?

Gisteren vond Ursula von der Leyen,
 voorzitter van de Europese Commissie , het nodig om te zeggen dat Oekraïne al “een van ons” is. Direct daarop diende Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, een verzoek in voor “versnelde” acceptatie door de EU. Hoewel zo’n procedure nog niet bestaat kan niet worden uitgesloten dat die er gaat komen, speciaal voor de Oekraïne.

Oekraïne lijkt meer te mikken op een lidmaatschap van de NATO omdat daar duidelijk in het handvest staat “een aanval op een is een aanval op allen“. Maar de EU kent, sinds 2009 (Lissabon), ook een soortgelijke regel waarin leden beloven elkaar te helpen. Inmiddels hebben al 8 van de 27 lidstaten van de EU het verzoek openlijk gesteund.

In versneld tempo zijn onze “leiders” Europa aan het verwikkelen in een burgeroorlog in een zeer instabiel Oost-Europees land. Ook in onze Tweede Kamer waren het gisteren een en al PRO Oekraïne geluiden en als je de “inval van Putin” niet scherp veroordeelde werd zelfs voorgesteld dit lid van de kamer 2e rangs lid te maken van ons parlement.

Onlangs is bekend geworden dat Polen al een tijd niet meer voldoet aan de toelatingsregels van de EU. Het is echter heel erg moeilijk om een land UIT de EU te krijgen omdat daarvoor een unanieme beslissing nodig is. Elk land heeft dus een vetorecht. Best belangrijk in het licht van deze laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne.

Zorgt het conflict in Oekraïne voor instabiliteit in de rest van Europa? Op deze manier WEL! Als we dit pad blijven volgen leid dat onherroepelijk tot betrokkenheid van de lidstaten van de EU en ook ons eigen Nederland.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne, Vrijheid met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.