Stingers

Er is een Europees ‘vredesfonds’ in het leven geroepen. Een half miljard daaruit gaat naar de Oekraïne, in de vorm van wapens. Nederland levert 50 Panzerfaust 3-antitankwapens (+400 raketten), 100 scherpschuttersgeweren (+30.000 stuks munitie) en 200 Stinger luchtdoelraketten, volgens het Officieel Twitter account van ministerie van Defensie. Het taboe dat de EU nooit wapens zal leveren aan een niet EU land is overboord gegooid.

Een Stinger is ideaal (en bedoeld) om vliegtuigen mee neer te halen, óók verkeersvliegtuigen en een stuk handzamer als de oude Sovjet-boek-raket (MH17?) . De VS leverde ook ooit Stingers aan de Mujahedin in Afghanistan voor hun dappere strijd tegen de Russen. Maar Mujahedin werd Taliban en sindsdien waarschuwt de VS (ironie?) dat mogelijk Al Qaida Stingers heeft.

Het wespennest wordt steeds groter en als we, hier in Nederland, denken dat we niet gestoken worden dan zit je werkelijk met je kop diep in het zand. Wat is de volgende stap? Sturen we Nederlandse militaire trainers om de Oekraïners les te geven om te gaan met de Stinger? Ik ken kerels bij defensie die getraind zijn met de Stinger, of met de Pantserfaust, als je wil. Waar gaan we naartoe? Figuurlijk maar wellicht ook letterlijk.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.