Leugens en propaganda nemen toe

Ik heb het al eens meer gezegd: Telkens als je denkt dat het niet gekker kan worden, komen er weer nieuwe ongelooflijke leugens en propaganda. Zo ook de berichtgeving vanuit de EU over onze energie-toevoer en de schaarste ervan ten gevolge van de inval van Rusland in Oekraïne. Een prachtig propagandafilmpje van de Europese Unie vindt zijn weg naar het goedgelovige publiek.

Het allereerste screenshot is natuurlijk al ongelooflijk misleidend. Alle energie-toevoer-lijntjes lopen via Oekraïne wat natuurlijk totale onzin is. Hoewel en een tweetal gasleidingen vanuit Rusland via Oekraine lopen zijn deze inmiddels aangevuld met grotere en modernere pijpleidingen die niet in de buurt van Oekraïne komen.

Er zijn overigens, in het verleden, wel interrupties van de gastoevoer via Oekraïne geweest maar dat kwam door toedoen van Oekraïne en NIET door toedoen van Rusland.

Het tweede plaatje komt direct met een stelling waarvan we eigenlijk allemaal weten dat het een grove leugen is. Om Rusland een “onbetrouwbare partner” te noemen als het gaat over leveringen van energie moet je toch wel echt boter op je hoofd hebben. Niets is minder waar namelijk.

Rusland is een bijzonder betrouwbare leverancier gebleken van gas. Zelfs als de EU allerlei leugens verspreid en nog meer maatregelen neemt om de toevoer vanuit Rusland te ondermijnen blijft onze “zakenpartner” gewoon leveren. De capaciteit is zelfs enorm uitgebreid in de afgelopen jaren.

Ook neemt Gazprom deel aan het maatschappelijke verkeer met uitgebreide sponsoring aan vele doelen. De meest bekende, in de afgelopen jaren, is natuurlijk wel de Champions League. Overigens lijken de websites van Gazprom inmiddels niet meer bereikbaar. Is dit weer een staaltje van westerse censuur? Moeten we ons inmiddels niet gaan afvragen waarom alles uit Rusland in toenemende mate wordt gecensureerd? Wat willen de westerse machthebbers verbergen?

Zonder alles goed te praten wat er in Rusland gebeurd moeten we we ons wel realiseren dat Rusland een zeer belangrijke en betrouwbare handelspartner is van ons. Een partner waar we wellicht niet zonder kunnen. Wellicht moeten we dat omarmen en op waarde schatten. Wellicht moeten eens goed luisteren naar de argumenten van Putin en de overduidelijke leugens van de acteur Zelensky wat kritischer bekijken.

Wellicht moeten we eens wat meer nadenken over de agressieve taal, de argumenten en beweegredenen van onze westerse leiders. Maar vooral heel veel vraagtekens zetten bij de westerse media en EISEN dat we ook de visie op de situatie vanuit Rusland mogen en vooral kunnen horen opdat we zelf een oordeel kunnen vormen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.