FTM blijft bij narratief

Ik heb er al 2 keer een artikel over geschreven: “FTM over Raisa Blommestijn” en “Follow The Money“. In die 2e schreef ik al “Tegen FTM wil ik kwijt: 2 strikes (na de insinuaties over Raisa) en bij 3 strikes ga je er uit. Ik ga niet betalen voor botte propaganda. “.

Vandaag is het zover: “Hoe de mentor van Baudet een schakel werd in Poetins pr-machine“.

Een overduidelijke “STRIKE 3” zou ik zeggen. Een artikel voornamelijk over John Laughland maar wederom over Thierry Baudet en de onaflatende en klaarblijkelijk gecoördineerde inzet om deze laatste te demoniseren.

De brit John Laughland is al jaren kritisch op de democratieën in Europa (en Noord-Amerika). Hij is opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk en woonachtig en werkzaam in Budapest, Hongarije (EU! Hongarije is, zoals we weten, binnen de EU ook al een tijdje zeer kritisch op het EU beleid t.a.v. Rusland). Hij studeerde en gaf les aan meerdere universiteiten in o.a. de VK, Frankrijk en Duitsland. Hij bekleedt ook het Franse postdoctoraal habilitatiegraad voor zijn werk aan soevereiniteit in internationale betrekkingen. Een expert in internationale betrekkingen zou je kunnen zeggen. Onlangs heeft hij zich inderdaad aangesloten bij de internationale tak van de FVD.

FTM maakt wederom de grote blunder om een artikel te schrijven vanuit alle aannames van het narratief. Als de aanname blijft dat Rusland bij de As van het kwaad behoort dan is het eenvoudig elke associatie met Rusland als “FOUT” te labelen. Even tussendoor wordt opgemerkt:

Er is nooit direct bewijs dat leidt naar het Kremlin, dat is onderdeel van de strategie

En met die opmerking in het achterhoofd gaat het artikel maar door met vage insinuaties, ongefundeerde beschuldigingen en wazige associaties. Stelselmatig worden alle kritieken op de VS en EU t.a.v. internationaal beleid als pro-Russisch en anti-democratisch weggezet.

Het onderzoek laat zien dat Laughland precies past in de methode waarmee de KGB al ‘enablers’ ronselde: mensen die geen actieve agenten zijn, maar door hun standpunten en publicaties pro-Russische informatie verspreiden. 

FTM durft het dan ook nog een “onderzoek” te noemen terwijl het zeer duidelijk een opiniestuk is doorspekt met propaganda.

Een onderzoek van Mediavrijheid laat zien dat FTM (*) precies past in de methode waarmee de CIA en andere westerse veiligheidsdiensten al ‘enablers’ ronselde: mensen die geen actieve agenten zijn, maar door hun standpunten en publicaties pro-VS informatie verspreiden.

Dit wordt ook bevestigd door een eigen “onderzoek” van FTM:

Niet alleen de KGB, ook de Amerikaanse CIA maakt gebruik van ‘enablers.

FTM: 3 strikes: OUT!

* Eric Smit oprichter en eigenaar van FTM Follow The Money
Eric Smit van FTM is mentor bij Journalismfund. Dat fonds wordt mede gefinanciërd door Open Society Foundations van George Soros en de Postcodeloterij.
The European Journalism Centre’s grants programmes (Soros/Google/Gates Foundation etc.) https://ejc.net/grants (onderaan de website sponsoren en partners)
Voor de opstart kreeg FTM € 180.000 subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ).
Voor een project om lezers mee te trekken (‘gamification’) ontving het € 37.000 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het SIDN Fonds in 2016 en in 2017 € 50.000 van Google Digital News Initiative (DNI Fund)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Digital_News_Initiative
https://www.journalismfund.eu/about-us/investigative-journalism
https://www.journalismfund.eu/about-us-documents/funding
https://www.journalismfund.eu/ment

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne, Vrijheid met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.