Stem wijzer

Er komen weer verkiezingen aan. Dit keer voor de Provinciale Staten en daarmee voor de Eerste Kamer. Ik stem al jaren niet meer; ik geloof niet in de politiek. Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 schreef ik daar nog een duidelijk blog over. Is mijn mening veranderd? Eigenlijk niet wezenlijk. Ik vind het nog altijd een poppenkast. De term “volksvertegenwoordigers” is nog nooit zover van de waarheid geweest. Ik ben ook niet gegaan in 2021 maar wat is er sindsdien gebeurd?

Bijna elke dag erger ik me suf aan de Kamerdebatten. Het gaat zelden over de inhoud, nagenoeg altijd over de vorm. Een dieptepunt werd al direct na de verkiezingen bereikt toen men de gedragscode activeerde. Op grond daarvan werd er zelfs één Kamerlid kortstondig geschorst. Woorden als “walgelijk” zijn het meest populair en de interrupties gaan zelden over de inbreng.

Er MOET dus snel iets gebeuren; onze democratie is zo dood als een pier. Maar wat? Daar denk ik vaak over en alleen maar aan de zijlijn schreeuwen en bloggen lijkt ook niet te helpen. Dus heb ik besloten te gaan stemmen, voor het eerst in misschien wel 25 jaar.

Maar op welke partij?

VVD, D666, CDA en CU vallen eigenlijk al ogenblikkelijk af. De “puinhopen van Rutte” spreken voor zich en ik vergeef deze regering de maatregelen en onderdrukking nooit meer. Het geweld waarmee de protesten werden neergeslagen hebben, in mijn ogen, vele tirannieke regiems doen verbleken. Het pantservoertuig met waterkanon in Eindhoven was voor mij hetzelfde als de tank op het plein in China. Het verval van de rechtsstaat is een direct gevolg van het beleid van Rutte I, II, III en IV. Een nieuw dieptepunt werd bereikt toen deze regering een nieuwe wet aannam die de politie extra bescherming biedt bij de onderdrukking. Een lang gekoesterde wens van VVD en voormalig regerings-leiders Opstelten en Teeven werd bewaarheid.

Het gelieg en gedraai van dit kabinet met hun premier voorop heeft de afgelopen jaren legendarische vormen aangenomen. Dan heb ik het nog niet gehad over de oorlogszuchtige taal jegens een van onze belangrijkste handelspartners.

Dit kabinet heeft niets gebouwd, alleen maar afgebroken!

Dan de grotere “oppositiepartijen” zoals PVDA, SP en Groen Links: Ik begrijp eerlijk gezegd niet goed waarom deze niet in de coalitie zitten. Van oppositie is geen sprake. Nagenoeg alle stemmingen gaan gezagsgetrouw mee met de regeringspartijen en er wordt niet voor niks gesproken van een “partijkartel”. Zelfs tijdens interrupties in de Tweede Kamer worden de kabinetsleden vurig verdedigd. Nee, hier is niets voor mij bij.

Voert er nog iemand oppositie? Geert Wilders zou je zeggen. Maar ook hij stemt vrolijk mee met de regeringspartijen als het er op aan komt. Vurig betoogt hij voor de ouderen te zijn maar voorstellen over bezuinigingen op de ouderen worden getrouw door hem gesteund. Ook ben ik ervan overtuigd dat hij een creatie is van VVD’er Bolkestein en daar schreef ik al 5 jaar geleden over. Tenslotte roept de meeuw in zijn logo bij mij de verkeerde herinneringen op en daar bedoel ik niet alleen “wil je meer of minder Marokkanen” mee.

Caroline dan? Zij wint enorm aan populariteit als je de peilingen mag geloven. Haar BBB doet ook denken dat ze iets met Boeren en Burgers heeft. Ik ben haar gaan volgen. Op het eerste gezicht een nieuw politiek geluid en echte oppositie. Maar als je haar dieper volgt dan blijkt het toch allemaal even wat anders te zijn. Echte inhoudelijke oppositie tegen de “Climate Change” plannen van ons kabinet voert ze eigenlijk niet. Meermaals hoor ik haar zeggen dat er “wel iets moet gebeuren” en lijkt ze mee te gaan in de hele klimaat-hoax. Ja, ze strijd voor de boeren maar veel meer als goede uitkoopregelingen lijkt ze er niet uit te willen slepen. Echt fundamenteel verzet is niet aanwezig.

Het echte lachertje van onze politiek is wel JA21 … De JA in hun naam staat, mijns inziens, vooral voor JA-knikker. Meegelift op de hype van FVD in 2020 zitten er vele Kamerleden in de Eerste en Tweede Kamer voor deze partij. Maar op serieuze en fundamentele oppositie heb ik ze niet kunnen betrappen. Ik hoor Ronald Sørensen zelfs zeggen dat ze vooral van “het compromis” zijn en “pragmatisch” willen blijven. Dat ze ergens hopen op mee regeren. Wat ik vooral hoor is dat ze willen blijven zitten waar ze zitten. Mooi baantje toch, zo in de Kamer?

Nu het woord fundamenteel toch is gevallen kom ik automatisch op Forum voor Democratie. Thierry noemt zijn partij graag “fundamenteel anders“. Eerlijk is eerlijk: ik was hevig teleurgesteld in Baudet nadat hij, aan het begin van de plandemie, het kabinet aanviel en zelfs om méér maatregelen schreeuwde. Dat heb ik hier ook niet onder stoelen of banken gestoken. Ik vergeleek zijn partij zelfs even met de “Tegenpartij” van Jacobse en van Es. Baudet leek gewoon overal vooral TEGEN te zijn zonder vizier. Had ik het mis?

Gideon van Meijeren bracht mij terug bij de partij. Een jonge hond met verstand van zaken en bepaalt geen blad voor de mond. Een oud-officier bij defensie met een doctoraal staatsrecht op zak. Bij zijn eerste optreden in de Kamer zette hij Premier Rutte al tot zijn knieën in de zeik: “het verbaast mij dat de eerste vraag die ik hier stel beantwoord wordt met een leugen“. Ik moet zeggen, ik zat op het puntje van mijn stoel en heb genoten. Politiek zoals politiek bedreven moet worden. Niks “verkeerd onthouden”, niks “geen actieve herinnering“, gewoon een LEUGEN.

Zijn komst in de Tweede Kamer was een verademing. Zijn bijdragen zijn to-the-point en snijden hout. Ik ben hem gaan bewonderen en volg hem vanaf die dag. Natuurlijk kreeg ik ook meer aandacht voor de rest van zijn partij en heb het boek van Thierry (Het Corona Bedrog) gelezen. Een boek dat voor eeuwig de ongelooflijke misstanden in ons land heeft vastgelegd en bewaard voor de toekomstige generaties. Ook komt hij oprecht terug op zijn standpunten aan het begin van de plandemie. Een politicus met voortschrijdend inzicht? Een unicum. Het publiek waardeerde het boek ook enorm en stemde er op voor de NS publieksprijs. En ondanks dat deze regering hier een stokje voor stak is deze prijs voor Thierry.

Ook anderen verwierven mijn bewondering. Het betoog van Dekker over de steun aan Oekraïne was even onderhoudend als steekhoudend. Van Houwelingen voelde het “Social Credit System” aan de tand maar liep tegen het partijkartel op.

Ook het nieuwste boek “De Gideons Bende” heb ik aangeschaft en ben het gaan lezen. Een manifest van vrije geesten, van moedige opstandelingen maar met een stevige onderbouwing. Baudet kent zijn geschiedenis en dat is bij veel politici ver te zoeken. Geen onzin maar feiten gekoppeld. Gedurfde stellingen die tot logische conclusies leiden. Het leest als een politicus die zegt wat hij denkt, geen dubbele agenda; dat lijkt een contradictie maar het enthousiasme straalt er van af. Thierry komt bij mij steeds minder over als een politicus. Het is een gedreven man die vanaf de binnenkant voor verandering wil zorgen. Misschien wel een politicus tegen wil en dank. Het leest oprecht. Fundamenteel Oppositie voeren! Ja, DAT WIL IK! Geen gemekker over een paar kleine details. Het moet domweg helemaal anders.

Ik ben lid geworden van de partij en ga zelfs morgen naar de partij bijeenkomst. Ik wil vooral Gideon van Meijeren de hand schudden. Of en wat ik ga stemmen hoef ik, geloof ik, niet meer uit te leggen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange, Corona, Oekraïne met de tags , , , , . Bookmark de permalink.