“Befehl ist befehl” gelegaliseerd

Terwijl we allemaal zaten te slapen (ik ook) of bezig waren met COVID en Oekraïne heeft onze sterke arm der wet haar zin gekregen. Al jaren wil men een “status aparte” voor onze dienders. Men noemde het al eens een “Blauwe Commissie” en “Politie Tuchtrecht” maar de doelstelling was duidelijk. Blauw op straat moet makkelijker geweld in kunnen zetten en hier niet of zeer moeilijk voor vervolgd kunnen worden. Ik schreef er al over in 2016. Het linkje naar de Stentor in dit bericht bestaat inmiddels niet meer maar dat was dit artikel. Het zat dus al jaren in het vat en moest er ooit uitkomen natuurlijk.

Per 1 juli 2022 is de kogel door de kerk: Nieuwe strafrechtelijke positie politieambtenaar. De nieuwe wetgeving is het resultaat en gevolg van jarenlange efforts om de politie speciale bescherming te geven. Men noemt het zelf “Stelselherziening Geweldsaanwending” . En de timing is natuurlijk perfect. Net nu het toenemende politiegeweld schering en inslag is.

Wat is de impact? In grote lijnen is de wijziging dat de agent niet meer beoordeeld wordt op wat ie doet maar of wat ie heeft gedaan in samenspraak is met de “geweldsinstructie” van dat moment, oftewel zijn orders. Als dus de orders (geweldsinstructie) simpelweg luiden: “Boeren die van je weg rijden doodschieten” dan kan deze diender hier niet meer voor vervolgd worden, zo simpel is het. Zoals de kop beweerd: “befehl ist befehl” is vanaf heden in Nederland gelegaliseerd.

Vergeet niet: Een geweldsinstructie is vaak geheim en niet voor de burger inzichtelijk zoals heel veel beleidsdocumenten van de politie. De politie heeft hiervoor ook speciale bevoegdheden in de politiewet. Zoals ik eerder al schreef: “Het net sluit zich“.


En Klaus keek en zag dat het goed was

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Vrijheid met de tags , , , . Bookmark de permalink.