Groene bullshit verkoop

Je wordt inmiddels doodgegooid met allerlei groene bullshit; zero footprint, gratis zonne-energie, goed voor het milieu, ClimateChange en ga zo nog maar even door. Maar in de praktijk is het allemaal zo onwerkelijk, zo ongelooflijk FAKE; puur NEP. Vandaag zat ik een YouTube filmpje te kijken van Jenna (Tiny House). Ze gaat (zogenaamd) kijken of een powerpack en zonnepanelen een alternatief is voor het stroomnet van haar Tiny House.

Eerst wat TelSell verkooppraatjes zoals hoe stil die powerpack is tegenover een aggregaat. Nou ja, dat lijkt me wel logisch. Iets met appels en peren? Dan gaan we dat ding even laden … aan het stroomnet wel te verstaan! Dus niks zero footprint! Dat is zelfs behoorlijk energieverlies! Vervolgens aansluiten op het huisje. Wel een hoop lampjes uit en de koelkast op GAS schakelen! Ook de elektrische kachel uit en de houtkachel aan.

Even kijken hoeveel stroom mijn huisje verbruikt: 55 watt. HAHAHAHA! Dat is één laptopje (ongeveer). “Wauw, dat houd ie 30 uur vol” alsof ze nu dus 30 uur haar huisje van stroom kan voorzien… Even rekenen: 96% lading, 55 watt, 30 uur maakt ongeveer 1,7 Kwh. Dat is een beetje meer als de helft van de specs (3 Kwh); beetje vreemd.

Eventjes reëel rekenen: met een Senseo koffie apparaat kun je ongeveer 6 kopjes koffie zetten, dan is ie LEEG!

Maar dan komt natuurlijk het cruciale: opladen met zonne-energie. Jenna sluit 2 “matten” van ieder 4 panelen aan op haar powerpack. Volgens de specs zijn die 200 watt per “mat”. Als ze deze onder een ideale hoek in het felle zonlicht zet leveren deze 376 watt op (laat ze zien). Dat is iets meer als één Kwh als de zon zo fel blijft schijnen de komende 3 uur.

Als je enig inzicht hebt in elektra dan is dit natuurlijk verre van realistisch om hier een huis van stroom mee te voorzien. Domweg TOTALE ONZIN. Maar wel nog even gniffelen bij die “gratis” zon waar ze gebruik van maken. Zullen we even bereken hoe “gratis” het is om deze zon te oogsten? Daar gaat ie:

Dit pakket, wat zij gebruikt in haar video, is nu in de aanbieding voor “slechts” 3999 dollar ( nu ongeveer 3700 euro). Even positief rekenen: 6 uur per dag felle zon onder de ideale hoek = 2 Kwh per dag. Dat zijn 730 Kwh per jaar. Laten we even aannemen dat de prijs van een Kwh naar 50 cent gaat. Dan oogst ze dus 365 euro per jaar. Dan duurt het ruim 10 jaar om deze investering ook nog maar terug te verdienen. LET WEL: Dan gaan we ervan uit dat deze powerpack 10 jaar heel blijft, geen vermogen verliest in de omzetting (wat niet reëel is), de lithium batterijen zolang meegaan, de zonnepanelen geen vermogen verliezen over de jaren, etc, etc, etc.

Maar … die zon is wel gratis 🙂

Dat alles natuurlijk als je je deze investering überhaupt kunt veroorloven.

We hebben het nog niet gehad over de productie-footprint van dit apparaat en de zonnepanelen. We weten inmiddels allemaal hoe vuil de winning van lithium is maar denk ook even aan al het plastic wat hier aan en in zit. Tel daarbij nog even het vervoer van de grondstoffen. Ik wil nog niet beginnen aan een berekening wanneer deze “oplossing” een werkelijk “zero-footprint” heeft bereikt voor ons milieu; dan hebben we het over tientallen jaren, wederom ervan uitgaande dat alles heel blijft.

Hoeveel elektrische apparaten heb jij in huis die ouder dan 10 jaar zijn?

Wanneer komen we weer met beide benen op de grond? Hoe lang duurt het voordat we weer een realistische kijk op ons toekomstige energiebeheer gaan krijgen? Denk er goed aan dat bovenstaande rekensommetjes grootschalig er niet veel anders uit komen te zien.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , . Bookmark de permalink.