Groene BULLSHIT to-the-test

In mijn vorige blog schreef ik al over de, in mijn ogen, misleidende groene bullshit. Er zijn echter legio voorbeelden van mensen hier in Nederland die, voor een heel schappelijk bedrag, zonnepanelen huren die ze best wat geld opleveren; eigenlijk al vanaf het begin, zonder investeringen. Dit fenomeen ben ik aan het onderzoeken. Vooral HOE het mogelijk is en waar dat geld voor die investeringen vandaan komt. Hierover later meer.

Ondertussen ben ik mijn eigen onderzoek gestart: Op mijn dak prijken een paar zonnepanelen, aangeschaft en geïnstalleerd geheel zonder subsidie of (financiële) hulp van buitenaf. Gewoon om te kijken wat daar nu uitkomt. Ik heb pas een paar dagen data dus nog te weinig om conclusies te trekken maar we kunnen inmiddels constateren dat de installatie naar behoren werkt. De installatie van 1 kilowatt liet gisteren, midden overdag, al een piek van 978 watt zien.

De investering is 1085 euro bestaande uit 4 (gebruikte) zonnepanelen (250 watt) van marktplaats, a 75 euro p st, 2 AP-systems DS3 micro-omvormers á 210 euro p st, een ECU-B Communication Unit á 82,–, 209 euro aan materiaal om een rack onder ongeveer 35 graden te bouwen en 43 euro aan kleinmateriaal. Omdat ik alles zelf (met hulp van mijn meisje en vrienden) zelf heb geïnstalleerd zijn er geen installatie-kosten. Deze installatie is overigens relatief simpel.

Mijn installatie is dus nu al 2,5 keer zo krachtig als de panelen die ik in mijn vorige blog beschreef van 1091 euro (waarschijnlijk zonder omvormers) dus qua investering heb ik een redelijk goede uitgangspositie. Toch leverde het gisteren, op de piek, nog niet eens mijn totale verbruik op dus van “terug leveren” (of batterijopslag) is geen sprake. Ik ga de komende tijd slechts de “besparing” berekenen en afzetten tegen de investering die ik heb gemaakt.

Dit alles onder mijn moto: je kunt pas meepraten als je het zelf onderzoekt. De opbrengst van de zonnepanelen wordt hier zowel door de ECU gevolgd als door een eigen meting op de conventionele wijze. Op die manier heb ik een reëel beeld van de opbrengst en niet alleen de waardes van de fabrikant. Die waardes komen overigens, op het eerste gezicht, redelijk overeen. Wordt vervolgd …

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , . Bookmark de permalink.