Graaiflatie

Van mij mag dit woord de Dikke Van Dale halen dit jaar: GRAAIFLATIE. We hebben er allemaal mee te maken, ben ik bang. De boodschappen zijn niet met een paar procent duurder geworden maar met tientallen procenten, zo lijkt het wel. Mijn peukje is naar een recordhoogte van ruim 40 gulden per pakje gegaan. Ja, soms moet je even terugrekenen naar de gulden om de impact echt te zien: toen ik begon te roken was een pakkie shag 1 gulden en 10 centjes. Privé voel je het, elke dag.

Maar zakelijk loopt het echt de spuigaten uit. Leveranciers doen maar wat, wel wetende dat het niet meevalt om van leverancier te wisselen. Ik kreeg om de haverklap nieuwe stroomprijzen door van DataCenters. Ééntje wil ik eruit lichten: DataPlace: “De huidige prijzen leiden ertoe dat wij genoodzaakt zijn om het stroomtarief te verhogen naar € 0,985/kWh.”. Totaal onwerkelijk natuurlijk. Ik doe namelijk zaken met vele DataCenters en deze prijs, van bijna een euro per kwh, kwam met kop en schouders boven de anderen uit. Totaal belachelijk want nergens heb ik de prijs boven de 50 cent uit zien gaan.

Ik maak het persoonlijk mee met mijn DataCenter: Binnen een half jaar, tussen oktober vorig jaar en april dit jaar ging de prijs van mijn kastje met bijna 50% omhoog. Een stijging van 170 euro (excl btw) voor exact dezelfde diensten.

Dit is echt. Dit is werkelijk de onderkant van de factuur in oktober 2022 en april 2023. Geen trucage of fake. Dezelfde diensten, dezelfde kast, hetzelfde datacenter. Alles is hetzelfde. Maar de klap op de vuurpijl moet nog komen: ik stuur een mail naar de leverancier om op te zeggen, tegen het einde van de maand juni. Het wordt me gewoon te duur en ga naar andere oplossingen zoeken. Dezelfde dag kwam het antwoord: Om mij tegemoet te komen kon er wel wat van de factuur af; maar liefst, schrik niet, 153 euro (excl btw). In één klap vrijwel terug op het niveau van oktober vorig jaar. Als dat geen bewijs is van pure GRAAIFLATIE dan weet ik het ook niet meer.

Natuurlijk wil ik geen zaken meer doen met deze kerel. Nu niet, dan niet en nooit niet meer. Maar niet meer tegen mij zeggen dat er geen graaiflatie bestaat.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Vrijheid met de tags , , . Bookmark de permalink.