Narratief

Vandaag was weer zo’n dag: Verjaardagsfeestje en proberen een ontspannen gesprek te voeren. Zoals ik al meer heb gezegd vind ik dat in toenemende mate heel moeilijk. Vooral als mensen er graag één ding uithalen en daar op blijven hameren. Vandaag was ik weer een complotdenker.

Mensen moeten niet blijven zeggen dat de ziekenhuizen niet vol lagen. Ik heb het met eigen ogen gezien. Ze lagen bomvol.

Dat wordt vervolgens meerdere keren, met de nodige stemverheffing herhaald; of het dan meer waar wordt. En argumenten komen vervolgens niet meer aan. Mensen luisteren niet meer. En het enige wat ik had gezegd is dat “de ziekenhuizen niet voller lagen als anders“. En die bewering klopt nog steeds. Elk jaar stonden de kranten vol met berichten over volle ziekenhuizen: 2016, 2017, 2018, etc. Toen heette het echter griep of buikgriep (noro-virus).

Er was dus niets anders aan de hand als andere jaren! Dat was de strekking, het argument. En als je de ziekenhuisbedden halveert en de IC-bedden zelfs naar 1/3 terugbrengt kun je ook niets anders verwachten. De boodschap blijft dus: ER WAS NIETS AAN DE HAND! Alle bewijzen zijn inmiddels voor iedereen te vinden:

  • een IFR niet (noemenswaardig) hoger als de griep
  • Geen of nauwelijks stijging in het algemene sterftecijfer
  • Landen zonder maatregelen wijken niet af
  • Slachtoffers vooral tussen oude en zieke mensen, zoals elk jaar

Wanneer komen we weer met beide benen op de grond? Ik denk aan een citaat van Orson Welles: “De meest effectieve manier om mensen te vernietigen is door hun geschiedenis te ontkennen en uit te wissen.“. En dat is zo waar. Als we onze geschiedenis niet bestuderen en analyseren zullen we niks leren. Maar ja, het parlementair onderzoek naar de “corona-crisis” is weer uitgesteld. Onze leiders hebben daar namelijk geen belang bij.

Een ander citaat dan maar er tegenaan: “Vertel een leugen één keer en het blijft een leugen. Maar vertel een leugen 1000 keer en het wordt de waarheid.“. Van wie was die ook weer?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.