Nepnieuws

Gisteren kreeg ik een plaatje doorgestuurd. Cijfers waarvan geclaimd wordt dat deze van CANCER.ORG afkomen. Het plaatje suggereert een dramatische stijging van borstkanker diagnoses, van 2 keer zoveel in 2022 tot wel 12 keer zoveel in 2023. Suggestie is uiteraard dat de prikken hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ik wil dit soort berichten, hoe schokkend ze ook zijn of misschien wel omdat ze zo schokkend zijn, niet direct herhalen en terug de wereld insturen. Ik doe normaliter dan een beetje onderzoek. Klopt de bewering? Staat er iets op de ACS site? Kan ik er iets over terugvinden? Als het zo ernstig is moet het te vinden zijn.

Ik vind echter NIETS op de site hierover; geen artikel, geen cijfers, geen nieuwsberichtje, geen onderzoek. En het is een behoorlijk uitgebreide site. Het cijfer van 297.000 lijkt wel in lijn met de “estimates” van 2023 ofwel de schattingen. Iets verder zoeken dan …

Met behulp van de “WayBackMachine” ga ik kijken naar de “estimates” van 2019 t/m 2022 op dezelfde pagina als ik gevonden heb. Ik pak ook met opzet allemaal in de maand augustus om een eerlijke vergelijking te hebben. Vervolgens kan ik screenshots maken van de jaren 2019 t/m 2022 en een vergelijking maken van deze jaren:

Bevindingen: Een lichte stijging, elk jaar, maar niet in de buurt van de gesuggereerde stijging in het toegestuurde plaatje. Conclusie: FAKENEWS! Ik kan dus niet alleen de bewering niet bevestigd krijgen maar tref ook nog cijfers aan die het tegendeel aantonen.

Ik stuur mijn bevindingen natuurlijk het eerst naar degene waar ik het plaatje van gekregen had:

  • Waar komt dit vandaan? Op cancer.org kan ik er niks over vinden.
  • Fakeboek.
  • Ik heb wat rondgezocht op cancer.org maar geen artikelen hierover.
  • OK
  • Geen schokkende verschillen zoals ze in dat plaatje worden voorgesteld
  • Geleidelijke stijging van bijna 10% in 4 jaar. Dat vind ik toch behoorlijk.

Sorry, maar dan stopt het voor mij. Je claimt ruim 1000% stijging over 2 jaar en als men je erop wijst dat dit niet klopt dan neem je blijkbaar genoegen met 10% over 5 jaar om je “gelijk” te handhaven? En de correlatie met de prikken is eveneens weg. Dat is geen haar beter als alle berichten die we over Cojona hebben gehoord via de officiële kanalen.

Dat is evengoed angst verspreiden. Dat is net zo goed FakeNews.

Alsjeblief, doe er niet aan mee. We zijn beter dan dat! Krijg je een berichtje, check het dan voordat je het verspreid. Meestal hoeft dat niet eens zo uitgebreid als ik nu gedaan heb. Vind je geen bevestiging verspreid het dan niet verder. Vind je duidelijke aanwijzingen of zelfs bewijzen dat het absoluut niet waar is, stuur een bericht terug naar de verzender van het bericht.

En als je een bericht als bovenstaande hebt verzonden en je wordt er op aangesproken met duidelijke bewijzen dat het niet waar is, verwijder of corrigeer het. Het verdedigen maakt je alleen maar ongeloofwaardiger. Als je kunt toegeven dat je er naast zat stijgt je geloofwaardigheid alleen maar.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.