Asielzoekers

De discussie is in volle hevigheid losgebarsten in Nederland. Wel of niet asielzoekers opvangen, zo lijkt de vraagstelling en daardoor lijkt er slechts vóór of tegen als keuze te bestaan. Dat polariseert enorm en maakt de discussie alleen maar ingewikkelder en vooral harder. Maar is dat de enige keuze die we hebben? Mijn mening:

Allereerst wil ik het alleen hebben over asielzoekers. De discussie dwaalt steeds vaker af naar “vervuiling” van onze Nederlandse cultuur, islam, rassenkwesties, woningnood en zelfs de roemruchte “Kut Marokkanen” van Geert Wilders. Ik blijf daar verre van en daar gaat de discussie ook niet over, in mijn visie. Het gaat om het wel of niet opvangen van (politieke) vluchtelingen.

Onze Nederlandse cultuur is er altijd een geweest van tolerantie en Nederland was jarenlang een “smeltkroes” van culturen die prima met elkaar leefden. Dat is een van de dingen waardoor ik zo van Nederland hou.

Men merkt tijdens de discussie vaak op dat men de asielzoekers wel begrijpt maar het beleid van de Nederlandse overheid niet meer kan volgen. Asielzoekers zijn dus niet “schuld” aan het “probleem” maar de regering. Mijns inziens is dat de beste analyse en ik ga daar even over uitweiden.

Beginnen bij het begin: Ik lees op de website van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst:

De Algemene Asielprocedure (AA) is de standaard asielprocedure. Deze procedure duurt meestal 6 dagen. Er is ook een Algemene Asielprocedure (AA+) die duurt meestal 9 dagen. (Bron)

Ik weet niet of ik dit nepnieuws, desinformatie of gewoon domweg een leugen moet noemen maar de waarheid is even een “beetje” anders:

De wachttijd voor het indienen van een asielaanvraag is inmiddels opgelopen tot zeven maanden. (Bron)

Door de grote hoeveelheid aanvragen is die met ingang van 11 februari 2016 verruimd van zes naar vijftien maanden, met de mogelijkheid om die termijn te verlengen met nog eens drie maanden. (Bron)

Oeps, 6 tot 9 dagen is in werkelijkheid dus 7 plus 15 tot 18 maanden … Dat is geen klein verschil. Dat is geen verschrijving. Dat is BEDROG! 25 maanden oftewel meer als 2 jaar is toch absurd. Voor iedereen, voor de aanvragers, voor de omwonenden, voor de belastingbetaler.

Dan komt uiteraard het “excuus” dat onze overheid, en onze rechtspraak in het bijzonder, totaal overwerkt is. Maar we hebben met eigen ogen kunnen zien dat dit slechts een illusie is. Ja, rechtszaken kunnen soms jaren duren. Ik heb het zelf meegemaakt dat het 5 jaren duurde voordat een rechter naar een zaak van mij ging kijken.

Maar als onze regering iets behandeld wil zien kan dat DEZELFDE DAG! Ik weet niet hoe jij hier tegenaan kijkt maar wat mij betreft kan het “overwerkt“scenario gewoon overboord. Bij mij komt het “traineren“- scenario in beeld.

Ook moet men eens serieus naar de werkelijkheid kijken:

  • Het blijkt dat Oekraïense vrouwen die verblijven in onze AZC’s gewoon op “vakantie” gaan in Oekraïne en hun familie bezoeken. De mannen blijven wellicht hier want die blijken bang voor de “dienstplicht” en het front. Wat moet ik hiervan denken? Gaan we uiteindelijk deze “dienstweigeraars” vervangen door Nederlandse militairen? Zijn deze vrouwen “vluchtelingen“?
  • Als een Tunesiër, op TV, in een interview zegt dat hij blijft tot zijn procedure is afgerond en dan op vakantie gaat naar Tunesië dan zien de behandelaars dat toch ook. Dat is geen “vluchteling” dus die kan BINNEN 6 tot 9 dagen terug naar Tunesië, simpel zat.
  • Als een asielzoeker al in een ander EU land is afgewezen dan kan die, volgens Europese afspraken, hier geen aanvraag meer doen. Administreer dat fatsoenlijk binnen Europa en besteed er geen aandacht meer aan in Nederland. Die zijn de 9 dagen nog niet eens waard.

Zomaar een paar simpele voorbeelden hoe het veel beter kan.

Dan komen natuurlijk de “neveneffecten” uitgebreid aan bod: Woningnood! Maar die woningnood was er allang. Die is systematisch en weldoordacht door onze eigen overheid gecreëerd. Stikstof beperkingen in de bouw, wijziging van de regels voor woningbouw verenigingen en ga zo maar door. (Denk hierbij aan het beddentekort tijdens de corona plandemie: Eerst schaalt men het aantal IC bedden af van 3600 naar 1100 en dan gaat men gillen dat het door corona komt dat er te weinig IC bedden zijn.). De woningnood is dus, mijns inziens, helemaal geen gevolg van de toestroom van asielzoekers maar doodgewoon van absurd slecht beleid van deze overheid. Of moeten we “absurd slecht” ook eens door een andere bril bekijken? Is er OPZET in het spel?

Als er al sprake is van een “probleem” dan is het, in mijn ogen, wederom een gemaakt probleem. Oplossingen zijn simpel: Beste OVERHEID: werk asielprocedures af in dagen en niet maanden, zoals jullie ons voorhouden met je eigen voorlichting op je eigen websites en zorg dat er een fatsoenlijk woningbeleid tot stand komt dat is berekend op de groeiende bevolking in Nederland. Dan denk ik dat wij het “cultuur”-probleem, voor zover dat al bestaat, wel samen oplossen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange, Corona, Oekraïne, Recht met de tags , , , , . Bookmark de permalink.