Goed voor Milieu en Portemonnee

We zien ze tig keer per dag voorbij komen: De energie-reclame-spotjes. Een veel gebruikte slogan is “Goed voor Milieu en Portemonnee“. Wie houden ze nog voor de gek? Wie gelooft de dagelijkse leugens nog? Natuurlijk worden we met reclame voor de gek gehouden maar de energie-spotjes zijn niet meer twijfelachtig. Het zijn gewoon gecoördineerde leugens.

De “energie-transitie”, zoals het zo mooi genoemd wordt, kost ons klauwen met geld, BAKKEN met geld. En dat kun je toch niet makkelijker maken met leugens. Iedereen komt in de problemen, met uitzondering van misschien het bijstands-niveau dat door de gemeente royaal tegemoet gekomen wordt.

Begrijp me goed: Ik gun het de laagste inkomens. Maar zoals het er nu uitziet is de 1300,– tegemoetkoming zo’n beetje de helft van onze totale energierekening over 2023. Maar wij krijgen NIKS want we zitten niet in de bijstand … Dan heb ik het nog niet gehad over de investering die ik gemaakt heb dit jaar: 1085,– wat me, tot nu toe, een besparing heeft opgeleverd van 230 euro. De schatting in juni was uiteraard veel te optimistisch.

De energiebelasting is een grote boosdoener. Zoveel is mij wel duidelijk. Per 1 januari is die weliswaar van (afgerond) 12,6 cent p/kwh naar 10,9 cent (-14%) gegaan en dat lijkt positief maar dat maakt de prijsstijging in 2023 van 3,7 cent naar 12,6 cent (+242%) natuurlijk nog lang niet goed.

Tot nu toe hebben we het alleen nog maar over elektriciteit. Maar op GAS wordt het alleen maar idioter. De prijs van één kuub gas in 2020 was gemiddeld 9 cent. Via een piek van 2,29 euro (+2444%) in 2022 is deze prijs nu 30 cent (+233%). Dat is nog altijd meer dan 3 keer zoveel. Dit is de ruwe prijs van GAS wel te verstaan want onze overheid doet daar nog een flink schepje bovenop.

De energiebelasting is, ongemerkt natuurlijk door de astronomische prijsstijgingen, stiekem ook bijna VERDUBBELD: Van 33 cent naar 58 cent in 5 jaar. Dus als je even met me mee rekent: Kostte gas in 2020 nog 9 + 33 + 8 (BTW) = 46 cent. Deze maand is het 30 + 58 + 19 (BTW) = 1 euro en 7 cent per m3. Een stijging van 130% waarvan 52% puur met de verhoging energiebelasting te maken heeft. Hoezo Putin?

In 2022 piekte de prijs van gas in Nederland naar een hoogtepunt maar dat had meer te maken met EU-transitie-maatregelen, speculatie en het opblazen van de pijplijn te maken dan met tekorten. Het is totaal absurd om te zeggen dat de “invasie” van Oekraïne in februari 2022 iets met de gas prijsstijging te maken heeft maar men blijft dat wel doen.

Nog zo’n bizarre leugen die verspreid wordt door onze overheid: Hoe meer gas je verbruikt, hoe hoger de energiebelasting wordt. Nou, NEE! Waar de gewone huishoudens 58 cent per m3 aftikken aan energiebelasting kost het de grootverbruiker (industrie) nog geen 5 cent per m3.

De enige partij die er garen bij spint is wederom de overheid, net als bij de benzine. En de multinationals worden uiteraard weer uit de wind gehouden. Wij betalen absurde energie-tarieven vanwege de waandenkbeelden van Lieggriet Kaag, zo simpel is het. Maar die is verdwenen …

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.