Bowling for Columbine

Het is alweer meer dan 20 jaar geleden dat de legendarische film van Michael Moore uit kwam. Een documentaire die, tot op de dag van vandaag, bijzonder actueel blijft. Een van de films die je gezien moet hebben om te begrijpen hoe onze wereld in elkaar zit. Maar helaas slaat ook hier de geschiedvervalsing toe. Toen ik gisteren een aflevering van Medium zat te kijken plaatste een van de rechercheurs de opmerking: “Ik vind hier Bowling for Columbine, een film tegen de wapenwetgeving.“. Iedereen die deze film met aandacht heeft gezien weet dat dit een serieus inaccurate beschrijving is en onrecht doet aan de bijzondere ontdekkingen die Moore doet tijdens zijn uitgebreide onderzoek.

Moore doet onderzoek naar het waarom van de schietpartij op de school in Columbine en meer in het algemeen naar geweld, moord en doodslag in de VS. Die cijfers zijn tientallen malen hoger als in andere westerse landen. Hoewel ook hij in eerste instantie denkt dat de wapenwetgeving voor de hand ligt trekt hij hele andere conclusies in het verloop van de film. Als we naar de nieuwe kaft van de film kijken valt zelfs op dat er een subtitel is bijgekomen: “Een natie onder het geweer“. Ook dat suggereert dat het over wapens gaat. Maar bijzonder is zijn uitstapje naar Canada alwaar nagenoeg dezelfde wapenwetgeving heerst als in de VS. Er zijn zelfs, per hoofd van de bevolking, méér vuurwapens.

Maar de mensen in Canada zijn niet bang. Doen zelfs hun deuren niet op slot. Omdat Moore dit zo ongeloofwaardig vindt gaat hij dit controleren. Michael gaat vervolgens kijken naar het nieuws in Canada en ontdekt dat dit totaal anders van aard is. Hier heerst geen constante angstcultuur. Hier zit het nieuws niet vol met dreigende taal en afschrikwekkende beelden. Dan vallen bij Michael Moore de schellen van zijn ogen. Waarom zijn de moorden in Canada zoveel minder? Waarom zijn Canadezen niet bang?

Het heeft niets te maken met de wapenwetgeving. Het is de constante angst die gepredikt wordt in de VS, op elke zender, elk uur van de dag. In de VS heerst een angst-cultuur totaal anders dan in andere landen. Hij ontdekt een prachtige statistiek: De moorden zijn met 20% gedaald. De verslaggeving echter over moorden zijn met 600% gestegen. Diverse voorbeelden worden getoond.

De beschrijving op IMDB doet meer recht aan de film:

De Verenigde Staten van Amerika zijn berucht om hun astronomische aantal mensen dat door vuurwapens is gedood voor een ontwikkeld land zonder burgeroorlog. Met zijn kenmerkende gevoel voor boze humor gaat activistische filmmaker Michael Moore op zoek naar de wortels van dit bloedvergieten. Door dit te doen, leert hij dat de conventionele antwoorden van gemakkelijke beschikbaarheid van wapens, gewelddadige nationale geschiedenis, gewelddadig amusement en zelfs armoede ontoereikend zijn om dit geweld te verklaren wanneer andere culturen dezelfde factoren delen zonder het equivalente bloedbad. Om tot een mogelijke verklaring te komen, gaat Michael Moore dieper in op Amerika’s cultuur van angst, onverdraagzaamheid en geweld in een land met wijdverbreid wapenbezit. Bovendien probeert hij de machtige politieke en zakelijke belangen van de elite te onderzoeken en te confronteren die deze cultuur aanwakkeren voor hun eigen gewetenloze gewin. – Kenneth Chisholm ()

Daar is het antwoord. Daar ligt de onderliggende reden. Angst en gewetenloos gewin. Deze film, “Bowling for Columbine” kreeg in 2003 al een Oscar. Deze film heeft al meer als 20 jaar een geweldige bekendheid. We weten het al meer als 20 jaar. Maar we doen er niks mee. Sterker nog: De angstcultuur is door de VS geëxporteerd naar de rest van de wereld. Hollywood, CNN en zelfs Walt Disney doen goede zaken met het verspreiden van de angstcultuur. Televisie-series zijn totaal anders van aard geworden. Kijk naar de ethiek in “Hill Street Blues” en vervolgens naar “Chicago P.D.“. De agent mag tegenwoordig gerust buiten zijn boekje gaan, geen probleem.

In de film “The Siege” is het lukraak opsluiten van grote getale onschuldige mensen in een stadion nog on-ethisch maar in “Hawaii Five-0” is het een geoorloofde opsporings-methode. We worden dagelijks geïndoctrineerd met angst. Het doel heiligt de middelen is algemeen geaccepteerd, zo lijkt het. De VS voert de angst uit naar de rest van de wereld en de verwerpelijke ethiek erbij. Ongebreideld geweld door overheden tegen burgers zijn algemeen gelegitimeerd. We leren er letterlijk “mee leven”. Politie in zwarte uniformen met automatische wapens en gepantserde voertuigen (S.W.A.T.) lijken in het straatbeeld te horen.

Tenslotte vinden we het allemaal “normaal“. Demonstranten worden geslagen met knuppels, gebeten door honden en van een plein afgespoten met waterkanonnen. We kijken niet meer op of om. Een agent schiet op een boer in zijn trekker. We lezen alleen nog de kop. Het interesseert ons niet meer. We sturen miljarden aan wapens naar een filmster in Oekraïne. Tja, anders klopt die “Tyrant” Putin dadelijk op onze deur. De indoctrinatie is compleet. Ook Nederland is klaar voor moord en doodslag op grotere schaal. Door de autoriteiten, wel te verstaan.

Wat beangstigt jou het meest?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

Dit bericht is geplaatst in Vrijheid met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.