Bemoeienis ten top

In mijn tijd op de lagere school mocht je uitdelen als je jarig was. Je nam dan een zak trek-sep of smoel-trekkers mee en alle kinderen waren blij. Dat was een van de leuke dingen van jarig zijn. Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen vroeg de leerkracht of ze met het uitdelen “wat gezonds” mee konden brengen. Daar kon ik nog wel mee leven.

Maar vandaag de dag leven we in een andere wereld. Linkse leerkrachten denken iets te zeggen te hebben over de voeding die ouders hun kind meegeven. Het Eindhovens Dagblad schrijft er over en zet er zelfs een POLL bij. Alsof het de lezers iets aangaat wat een ouder het kind meegeeft. En dit bericht in ED is nog gematigd. Ik hoor zelfs geluiden dat leerkrachten een witte boterham met hagel afnemen. Het moet niet gekker worden.

Had ik 30 jaar geleden me al moeten verzetten? Trakteren op school moet een feest zijn en treksep maakt kinderen een stuk vrolijker dan een zure appel. Toen dacht ik wellicht nog in algemeen belang. Er zullen misschien ouders bij zijn die absoluut niet willen dat hun kind snoept; dat kan ik begrijpen. Maar dat ging nog steeds over uitdelen; geven aan andere kinderen. Daar hebben anderen dus ook iets over te zeggen. dat zijn niet mijn kinderen.

Nu gaan we echter een paar stappen verder. Het gaat niet langer over kinderen tegen elkaar beschermen of de wil van andere ouders respecteren. Het gaat direct over de (op)voeding die jij, als ouder, je eigen kinderen geeft. Hier zou ik de streep trekken:

TOT HIER EN NIET VERDER!

Scholen moeten les geven en zich niet met opvoeding of normen en waarden bemoeien. En als “obesitas” een probleem wordt moeten ze misschien eens naar hun eigen systeem kijken: In Finland brengen schoolgaande kinderen zo’n 50% van de tijd buiten door onder lestijd en de resultaten zijn verbluffend. Meer doen dan blokken lijkt daar te werken; het Finse onderwijs is een van de beste ter wereld.

Een boterham met hagel is geen gif! Ik maak me vele malen meer zorgen over de WOKE vergiftiging op basisscholen. Kleine kinderen vertellen over transgenders en andere verwarrende uitzonderingen is veel erger dan jam of hagelslag. En wat we vaak vergeten is dat kinderen tegenwoordig niet meer geleerd wordt voor zichzelf te denken.

Opkomen voor je mening, normen en waarden, cultuur en eigen denkbeelden zijn uit den boze. Onze kinderen wordt vooral geleerd in de rij te lopen en niet te protesteren, behalve als het om klimaat gaat. Alles te accepteren wat ze voorgelogen wordt. Vooral niet meer zelf nadenken. Zou deze “voedings-controle” weer een onderdeel zijn van die agenda?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

Dit bericht is geplaatst in Recht, Vrijheid met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.