Verzet is zinloos

De woorden van de borg uit Star Trek: “Resistance is Futile“. Legendarisch voor Star Trek liefhebbers maar de meeste mensen zijn inmiddels bekend met deze uitspraak. Dit was 1990, 34 jaar geleden. Hoe profetisch weer zoals Star Trek over vele zaken bijzonder profetisch is geweest. Tientallen jaren voordat Motorola met zijn “klaptelefoon” op de markt kwam. Of de tablets, vele jaren voordat Apple met de eerste iPad kwam.

Een nieuw hoofdstuk in Star Trek voorspellingen:

Gene Roddenberry, een ziener of wist hij gewoon meer van de toekomst? Ik heb al eens meer over hem geschreven en ik denk oprecht dat hij meer wist. Kijk maar eens deze docu van Stop World Control:

Ver van je bed? Dat zei mijn meisje ook. Toekomst. Zal nog vele jaren duren. Maar dan heb je de docu niet begrepen. Even een klein fragmentje uit deze docu:

Realiseer je je wat deze man eigenlijk zegt? We hebben het punt bereikt waarop we niet alleen computers kunnen hacken, maar we kunnen ook mensen hacken. Bereikt! Als in voltooid verleden tijd. Hoe dan? Dat wordt perfect uitgelegd in de Netflix film The Great Hack ook al meermaals besproken op dit blog.

Big Tech en Social Media zijn de HACKERS! Hoe dan? Vroeger kregen we ook reclame om de oren, via TV of radio, en mijn meisje zat dan te luisteren naar bijvoorbeeld: “Koop deze geweldige handschoenen om aan je auto te sleutelen“. Maar ze sleutelt niet aan auto’s dus was deze commercial tegen dovemansoren. Hier er in en daar er uit. Nu krijgt ze Facebook reclame: “Koop deze geweldige handschoenen om je hondje in bad te doen.“.

Dat is wat Social Media en Big Tech hebben bereikt: De reclame is niet langer een-richting-verkeer. Het is werkelijke communicatie geworden. Big Tech verzamelt data over ieder mens in de wereld en kan vervolgens gericht reageren. Dat mensen beïnvloed, misleid of zelfs geprogrammeerd worden is geen toekomstmuziek. Dat is hedendaagse realiteit. En niet alleen om je koopgedrag te beïnvloeden. “We kunnen ook mensen hacken“.

En als je tegen die 39 minuten opkeek toen je door dit artikel scrolde: Scrol terug en neem de tijd. Veertig minuutjes van je leven. En blik in de toekomst? Of een inside in je huidige leven?

Ik hoor de woorden van William T. Riker (Jonathan Frakes) aan het einde van het Star Trek fragment: FIRE! Verzet is verre van zinloos.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Vrijheid met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.