Colorverbod sfeerbepalend in paasweekend

BordDeventerPaasMarktZoals al meer gezegd in dit blog: de overheden pakken het steeds “slimmer” aan. En “slimmer” opzettelijk tussen quotes want wellicht moeten we het geniepiger noemen.

Op paaspop werden een lid van de Veterans MC en een 22 Squad lid, die samen  een dagje live-muziek hadden geplanned, geweigerd. De reden was een “colorverbod”. Nou heb ik de rug van deze 22 Squad grondig onderzocht maar er zat echt NIETS op.

Bovenstaand bord werd aangetroffen in Deventer. Het woord “sfeerbepalend” wil ik daar eens uitlichten. Want wat is sfeerbepalend? Is dat niet voor iedereen anders? Is dat niet een uitdrukking van smaak? Is dit niet onderhevig aan willekeur?

HarleyWilmaUnuIk denk terug aan 9 jaar geleden. Met honderden bikers en amerikanen-liefhebbers brachten we Wilma naar haar laatste rustplaats. Een stoet die bijna van Helmond-Noord naar de Aarle-Rixtelse kerk reikte. Ik hoorde mensen mompelen: “Zag je hoeveel Hells Angels er bij waren. Die moet wel veel respect hebben in de bikerscene.” Dat was destijds behoorlijk “sfeerbepalend” maar op een heel andere wijze als nu. Dat Nederlands bekendste biker er persoonlijk bij aanwezig was maakte veel indruk op de aanwezigen en zeker niet in de negatieve zin. Wilma had aanzien in haar geliefde motorcultuur, dat was wel duidelijk.

Nu, 9 jaar later, roept het plaatje bij veel mensen een totaal andere “sfeer” op. Maar hoe komt dat? Waarom krijgt 90% van de burgers een ander gevoel in de buik bij het zien van dit plaatje als destijds?

HAen1mcHet antwoord ligt voor de hand: intussen heeft de politie een document geschreven en verspreid via internet. Jarenlang was het te downloaden via www.politie.nl en dat deden dan ook vele journalisten die er allemaal druk uit citeerden. De minister schreef een brief aan de tweede kamer in het kader van “de aanpak georganiseerde criminaliteit”. Wat het OM niet kon bewijzen in de rechtbank gaat men gewoon roepen in documenten die aan de pers verstrekt worden.

Hierdoor is een “sfeer” gecreëerd waar we nu allemaal mee te maken hebben. Een hele negatieve sfeer werd de afgelopen jaren gezaaid en nu lijkt het tijd om te oogsten. En laten we dan vooral gebruikmaken van de “sfeer” die de politie jarenlang zelf gemaakt heeft.

LibertyRunIk herinner me dat we jaren geleden werden uitgenodigd door het Oranje Comité Drachten voor een intocht. Duizenden mensen stonden applaudisserend langs de weg toen we voorbij reden. In een geweldige “sfeer” gaf de burger hulde aan de veteraan.

Een paar jaar later mag ik niet eens meer meerijden in het defilé op Veteranendag. De “sfeer” is veranderd. Door wie? Door de Veterans MC? Wat hebben ze gedaan dan in de afgelopen jaren? Het antwoord is NIKS. Geen incidenten, geen strafzaken, geen opvallende gebeurtenissen, niets van dat alles, niets, NIETS. Alleen een aantal documenten van de politie verspreid via internet.

HansWat is er eigenlijk veranderd in de bikerscene de afgelopen 30 jaar? Ook daar moet ik concluderen NIETS. Ik hobbel zelf al zo’n 30 jaar mee en eigenlijk is er nauwelijks iets veranderd. Al 30 jaar heb ik bijzonder veel plezier en gezelligheid en de incidentjes zijn op 1 hand te tellen, in 30 jaar.

Ik baal er dan ook van dat ik op zondag-avond thuis kom van een bijzonder geslaagde harley-dag in Helmond en alleen maar dit soort berichten lees: geweigerd paaspop, weigeren paasmarkt, Demons die gevolgd en gecontroleerd worden, etc, etc, etc. Dat bepaalt nu voor mij de “sfeer”. Ik wordt er doodziek van.

Update 8 april:

2015KrantDeventer

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.