Er zijn heel veel goeien

De discussie over de politie-optredens begint in alle hevigheid los te barsten. Terecht naar mijn mening want het is allang uit de hand gelopen. De getuigen zijn de verklaringen afgelegd aan de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie. Tientallen politieagenten vertellen over de misstanden. Steeds meer media bericht er over en er is hoop dat er werkelijk iets los komt, iets gaat gebeuren.

Maar in veel reacties klinkt een zeer voorzichtige ondertoon. Zelfs Robert heeft het over “Er zijn heel veel goeien” alsof dat iets uit maakt. Ik heb hier al eerder over geschreven, in 2016, maar het is nog nooit zo actueel geweest. Het zal me worst wezen of er ook goeie agenten zijn ( ik mag het hopen ). Dat doet er namelijk NIKS aan af dat de kwaaie aangepakt moeten worden. Zoals ik al eerder schreef: er rijden per dag miljoenen “goeie” burgers door het groene verkeerslicht maar toch worden degene die door rood rijden beboet, zonder pardon. STOPPEN met praten over “De Politie doet ook veel goed” want dat is gewoon hun werk. Dat is niet uitzonderlijk. Ieder mens doet goede dingen in zijn werk. Niemand die dat benadrukt.

Denk er aan: Als iemand het nodig heeft om een lichtje te schijnen op de “goeie” dingen die hij/zij in het verleden heeft gedaan is het waarschijnlijk vreselijk mis met wat hij/zij nu aan het doen is. Dat is vrijwel een wetmatigheid. Bij mij gaan de alarmbellen dan al af.

Maar vooral de Korpsleiding en de Rechtspraak is het een en ander te verwijten. Geen enkel zelfreinigend vermogen binnen de organisatie. Verschillende getuigenissen verhalen over de wijze waarop de politie met klachten omgaat. Eigenlijk, voor mij, ook niets nieuws. Vrijwel elke klacht die ik ooit ingediend heb probeert men onder het tapijt te vegen. Je moet die meermaals “aanduwen”, herinneren, aanmanen en hogerop onder de aandacht brengen. Daarbij overschrijdt men alle termijnen die in de wet beschreven staan. En niemand doet iets. Zelfs de nationale Ombudsman niet.

De rechtspraak doet het al niet veel beter. Zelf heb ik het meermaals meegemaakt. Rechters houden onze dienders de hand boven het hoofd. Het meest bekende voorbeeld is wel de zaak Mitch Henrique. Het hele land heeft kunnen zien wat er zich heeft afgespeeld. Maar meer nog hoe de dienders erover logen, telkens weer. Uiteindelijk veroordeeld onze rechtspraak één diender voor mishandeling met de dood tot gevolg. Straf: 6 maanden gevangenis, GEHEEL VOORWAARDELIJK. De 2e wordt vrijgesproken. Niet 1 dag cel voor doodslag. Wat voor signaal geeft dit aan andere agenten? Dat lijkt me helder: Je hebt een vrijbrief. License to KILL.

Dus media, klachtenprocedures en onze rechtspraak doen niets, zoveel is duidelijk. En daarmee kom ik nog even terug op een citaat uit de getuigenis van een agent: ” De hele politieorganisatie is een schizofrene organisatie geworden. Ik heb het sterke gevoel dat hier door de overheid en daarmee door de leiding van de politie langzaam naar zeker naartoe is gewerkt. De politie is niet meer te vertrouwen. “. LET OP! Niet MIJN woorden maar de woorden van een agent.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.