Code van Neurenberg

Ik heb het al eens meer gezegd: als je denkt dat het niet gekker kan wordt het nog gekker. Ik haalde het in mijn vorige blog al even aan maar vind dat er een separaat stuk over geschreven moet worden.

Afgelopen woensdag zei Ursula von der Leyen, Voorzitter van de Europese commissie, tegen de pers dat ze voorstander is van de afschaffing van de Code van Neurenberg.

Dat is nogal wat. Dit is een zeer ernstige opmerking. We hebben het al maanden lang over de vergelijking met de 2e wereldoorlog. Het zou NOT DONE zijn om de holocaust aan te halen in vergelijking met de huidige situatie. Het onmenselijke leed dat de joden is aangedaan zou daarmee gebagatelliseerd worden. Het is niet te vergelijken, zo laat men weten. Maar de Voorzitter van de Europese Unie bagatelliseert nu zelf het onmenselijke leed dat slachtoffers is aangedaan door de nazi’s. Het leed wat o.a. door de Engel des Doods Joseph Mengele maar ook door andere zogenaamde genetische onderzoekers van de nazi’s werd aangedaan door de medische experimenten die ze uitvoerden.

NOOIT MEER zeiden we, na de 2e wereldoorlog; NOOIT MEER. En daarom werden de Neurenbergse processen gehouden. (Tegenwoordig wordt het Tribunaal van Neurenberg algemeen beschouwd als belangrijk beginpunt van het internationaal strafrecht.) Artsen als Karl Brandt werden veroordeeld en op 2 juni 1948 ter dood gebracht voor hun misdaden tegen de menselijkheid. Maar belangrijker: uit de processen kwam de Code van Neurenberg voort. Afspraken waarmee we kunnen voorkomen dat het ooit nog eens gebeurd. Want dat is wat we wilden: NOOIT MEER! En dat is ook wat we willen, naar ik aanneem: NOOIT MEER!

Maar nu hebben we hier een Duits politica. Zij bekleed de belangrijkste positie in de Europese Unie. Zij is van mening dat we deze afspraken maar weg moeten gooien. Dat we de geschiedenis maar moeten wissen. Dat we de deur maar weer open moeten zetten voor medische experimenten in strijd met basale rechten van de mens. De Code van Neurenberg zit haar blijkbaar in de weg, bij de uitvoering van haar plannen. Zegt dat iets over de plannen? Of zegt dat ALLES over deze plannen? Niet vergelijken met het derde rijk! Vooral NIET DOEN. Want dan zien jullie wat we van plan zijn ……

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona, Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.