Zeespiegel BullShit

Al tijden moeten we aanhoren dat onze zeespiegel stijgt. Dit zou het gevolg zijn van het smelten van de ijskap op de noordpool wat weer het gevolg is van het opwarmen van de aarde. We krijgen prachtige plaatjes te zien waarop ijs afbreekt en in het water stort. Het ziet er allemaal bijzonder ernstig uit. Dit is een ongelooflijk B(ull)S(hit)-verhaal en ik ga je, heel eenvoudig, in Jip-en-Janneke-taal ook uitleggen waarom:

De soortelijke massa van water is 1. Ons hele stelsel is hierop ingericht: 1 liter = 1 dm2 = 1 kg. Lekker makkelijk rekenen dus. De soortelijke massa van ijs is 0,9 (afgerond). Als dus 1 liter water bevriest neemt het ongeveer 10% in omvang toe. Omdat dus ijs lichter is als water blijft het drijven volgens de wet van Archimedes (De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof ondervindt, is even groot als het gewicht van het verplaatste volume aan vloeistof). Met hetzelfde gewicht aan ijs als aan water zal dus het water het ijs een beetje omhoog drukken, boven de waterspiegel uit. Zo zie je dus ook dat een ijsberg maar een klein gedeelte (14 tot 20%) boven water uitsteekt. Het overgrote deel van het ijs zit onder water. In theorie zou dus de zeespiegel een beetje moeten dalen als het ijs smelt. Dat is overigens ook wat men ter plekke waarneemt.

Maar waarom stijgt de zeespiegel dan ook weer? Omdat dit de aanname is en het uitgangspunt van alle onderzoeken. Dus gaan er zich “wetenschappers” over buigen hoe men dat toch aan kan tonen:

Er gebeurt iets heel vreemds wanneer ijskappen smelten. Lokaal daalt de zeespiegel, terwijl duizenden kilometers verderop het waterpeil juist stijgt.

Mijn BS-meter slaat al uit, dat kan ik je wel vertellen. Gelukkig merkt men verderop in het artikel al op dat het “moeilijk aan te tonen” is dus gaan ze een oplossing verzinnen om toch hun BS te bewijzen met, jawel hoor, zeespiegel-computer-modellen. Daar krijg je namelijk alles mee uitgelegd en recht gepraat. Waar kennen we dat ook weer van? En waar komt de term “garbage in, garbage out” ook weer vandaan?

De theorie is dat het allemaal met zwaartekracht te maken heeft en de modellen worden zo ingericht dat het deze theorie staaft. Zoals gezegd, wat er uit de modellen komt is geheel afhankelijk van wat je erin stopt en is dus de uitkomst prima te bepalen. Beetje BS hier en nog wat BS daar en we hebben een stijging zichtbaar: De “hockeystick”-grafiek kan weer van stal worden gehaald.

Waar is het “boeren-fluitjes-verstand” van de mensen gebleven? Voorheen hadden we deze mensen toch gewoon uitgelachen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.