Optimistisch in tijd van oorlog

Ik kreeg in mijn omgeving veel reacties over de laatste blogjes. “Blij dat je ook een vrolijk blog kan schrijven” en “Mooi dat je niet vergeet te genieten“. Dat deed me best goed maar verbaasde me ook een beetje. Ben ik zo negatief? Kom ik zo pessimistisch over? Dat is, in ieder geval niet altijd, de bedoeling. Ik wil graag informerend en misschien ook waarschuwend schrijven. En zeker, er zijn dagen dat ik wat minder optimistisch ben; dat ik ook moeilijk door de minder vrolijke zaken heen kan prikken.

Dat komt omdat de mensen, in mijn ogen, zo kort van geheugen zijn. Om maar een voorbeeld te noemen wat er vandaag door mijn hoofd ging: De redenen achter de F16 leverantie schreef ik toen het vrij vers was. Ik was er eerlijk over dat ik nog onvoldoende onderzoek hiernaar had gedaan en dat het misschien voorbarig was. Inmiddels is dat wel veranderd. Ik sta achter de beweringen en kan er ook geen tegenargumenten van vinden. Sterker, ik struikelde in mijn zoektocht over de volgende reportage van Zembla uit 2019:

Op zich een prima reportage van Zembla. Ik zou bijna zeggen van vóór de tijd van overheids-narratief. Hoewel ook in deze uitzending de nodige negatieve woorden vallen over Trump. Linkse journalistiek? Maar het onderwerp staat: Kernwapens in Nederland. Nederlandse vliegers leveren deze af in opdracht van Amerikanen. We hebben niks te zeggen. Hoe kan dat?

Waar zijn deze geluiden nu? In een tijd waar onze Premier opstapt, op de dag dat het zomerreces begint en alle Tweede Kamerleden op vakantie gaan. Zelf gaat ie (demissionair) naar Eindhoven Airport om de meest corrupte en oorlogszuchtige natie van Europa te voorzien van F16 jagers die in staat zijn kernwapens af te leveren. Waar zijn al die linkse rakkers nu? Waar is die verbolgenheid? Waar is het wantrouwen tegen de, in Nederlandse gestationeerde, kernwapens nu? WAAR IS ZEMBLA!!!

Dit is zo’n dag dat ik niet echt optimistisch kan zijn. Vergeet de Sovjet-Unie, vergeet de koude oorlog, vergeet Hiroshima en Nagasaki, vergeet de Cuba crisis, vergeet Tsjernobyl. We hebben, als Nederland, nog nooit zo dicht bij een nucleaire catastrofe gestaan. Een “kleine” strategische waterstofbom naar Oekraïne? Wat denk je van vergelding door Rusland op de plek waar dit wapen vandaan komt: VOLKEL! Of als we pech hebben een pre-emptive-strike NU! Nog voordat we dit wapentuig naar Zelensky kunnen vervoeren? Denkt niemand hierover na?

Ik besluit mijn blog deze keer anders:

Slaap kindje slaap, daarbuiten waakt Rutte!

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.