Gelijk en gelijkwaardig

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Dat is artikel 1 van onze grondwet. Heel verwarrend wordt door vrijwel iedereen gezegd dat we hierdoor “hetzelfde” of ” gelijk” zijn maar dat is een grote misvatting. We worden gelijk behandeld in gelijke gevallen. Dat is iets heel anders. We zijn ook absoluut niet hetzelfde.

Als we bijvoorbeeld hieruit zouden concluderen dat een man en een vrouw hetzelfde zijn dan gaat vervolgens alles mank. Want we houden van de verschillen, ook in wet en regelgeving. Hetzelfde zou direct het einde betekenen van bijvoorbeeld vrouwensport of gynaecologie. Ja, denk daar maar eens over na.

Ik heb het dus liever over gelijk en gelijkwaardig. En naast “gelijke behandeling” moeten we ook zeker “gelijke gevallen” niet uit het oog verliezen. Onze wetgeving maakt heel vaak “verschil” in “gevallen“. Denk daarbij aan nationaliteit. Onze ambassades zijn er voor mensen met onze nationaliteit. Aan onze nationaliteit hangen rechten en plichten vast; dat valt niet te ontkennen. Iemand met een Nederlandse nationaliteit mag bijvoorbeeld nooit de toegang tot Nederland worden geweigerd. Duidelijk geval van een verschillend geval bij immigratie. Toch worstelt men meer en meer met wanneer is een geval gelijk en wanneer niet.

Even geleden gebeurde er iets interessants; tenminste, dat was mijn mening. Vrouwelijke darters weigeren verder in competitie te spelen met een transseksueel. Dat deed menigeen even een moment nadenken over hetgeen er gaande is. Mijn vriend appte me: “Voor die mensen moeten ze gewoon een aparte klasse maken.“. Ik moest even lachen omdat ik dacht aan Jay Francis (TisjeBoyJ) en zijn filmpje over 100 verschillende genders. Dat wordt nog een opgave voor al die sportbonden šŸ™‚ Ik had mijn antwoord dan ook snel klaar: “Gewoon 2 klassen: Geboren man en geboren vrouw. Of beter nog: gewoon 1 klasse: mens. Moeten die vrouwen maar emanciperen šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£ Zijn we ook meteen van dat vrouwen-sport-gezeik af.“. Toch? Dan zijn we echt “gelijk”! Oei, dat is waarschijnlijk tegen het zere (vrouwelijke) been. Want vrouwen zijn nou eenmaal niet gelijk. In elke sport zijn mannen superieur …

Ik kreeg op een feestje een vrouwelijke reactie: “Mannen zijn alleen maar fysiek superieur hoor! Mentaal zijn vrouwen sterker.“. Sorry maar ik moest weer lachen. Wanneer was ook weer de laatste wereldkampioen schaken een vrouw? Of dammen? Zelfs bij darten moet kun je jezelf afvragen of fysieke kracht een issue is maar de vrouwen vinden het, in ieder geval, oneerlijk.

Ik hoor de verwijten alweer komen: Vrouwonvriendelijk, seksist of zelfs misogyn maar ik ben ben een enorm liefhebber van vrouwen. Ik vind mezelf veel meer een realist. In sport meet men zichzelf met een ander. Dat is misschien wel de essentie van sport. En in (bij mijn weten) elke sport kan een vrouw zich niet meten met een man. Dat is heel feitelijk. Dus is een vrouw hetzelfde als een man? NEE. Gelijkwaardig wel, maar niet GELIJK.

Alleen figuren als Femke Halsema leven in een andere wereld. Zelfs als deze vrouwen luid en duidelijk zeggen “mannen zijn fysiek gewoon sterker als vrouwen” en “brandweer is gewoon een mannenberoep” is haar ongelooflijk domme reactie “zeggen ze over burgemeesterschap ook“. Juist ja, dat is namelijk NIET te meten. Er is geen enkele aanwijzing dat een vrouw een betere burgemeester zou zijn dan een man of zelfs maar gelijkwaardig. In elke situatie waarin men mannen en vrouwen qua prestatie kan meten zal een man altijd superieur zijn. Natuurlijk zijn er individuele uitzonderingen maar zoals het spreekwoord zegt: “De uitzondering bevestigd de regel”. Heel misschien zijn mannen en vrouwen slechts in de politiek even dom šŸ™‚

Maar toch wordt er in onze maatschappij al jaren een voorkeursbeleid uitgevoerd. Onder het mom van gelijke aantallen moeten schijnbaar op alle posities net zoveel vrouwen zitten als mannen ondanks dat vrouwen over nagenoeg alle leeftijden een kleiner deel van de arbeidsmarkt uitmaken als mannen. Na het aantreden van Mariƫlle Paul had een kabinet (Rutte IV) zelfs voor het eerst meer vrouwen dan mannen (Bron Wikipedia).

Een aantal zaken hebben we dan nog helemaal niet meegenomen zoals het aantal uren dat een man of vrouw gemiddeld werkt.

Vrouwen werken aanzienlijk meer in deeltijd (parttime). Negen jaar na afstuderen werkte minder dan 10 procent van de mannelijke werknemers in deeltijd. Vrouwen gingen in de loop van de jaren juist vaker in deeltijd werken. Het aandeel vrouwelijke deeltijders was na negen jaar opgelopen tot 67 procent bij degenen met een mbo-diploma (Bron CBS).

Waar gaat dit heen? Het gesprek wat Femke Halsema met de brandweervrouwen had is tekenend. Het gaat deze burgemeester blijkbaar niet om de beste brandweerlieden en daarmee de beste veiligheid van de burgers van Amsterdam maar om kale aantallen die een ander (persoonlijk?) belang dienen.

Begrijp me goed: Ik ben voor gelijkwaardigheid! Maar als we alleen maar in kwantiteit gaan selecteren in plaats van competentie dan ligt er (positieve) discriminatie op de loer. En we hebben het nog maar over 2 genders, tot nu toe. Er bestaan 100 genders volgens “bepaalde bronnen”.

Maar ik heb al eerder opgemerkt in dit blog: Ik begrijp steeds minder van onze samenleving. Snap jij het wel?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Overheid, Recht, Vrijheid met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.