Nationale Ombudsman

Even ter herinnering: 31 januari 2023 en 16 november 2023. Moet ik ook even ter herinnering aanhalen: Algemene wet bestuursrecht, Artikel 9:11 lid 1: “Het bestuursorgaan handelt de klacht af binnen zes weken of – indien afdeling 9.1.3 (voorlegging klachtencommissie) van toepassing is – binnen tien weken na ontvangst van het klaagschrift.”.

Mijn klacht is dus van 27 januari 2023! Ik heb een ontvangstbevestiging en gedurende deze hele procedure heeft men ook ronduit toegegeven dat de klacht in januari 2023 ontvangen is. Omdat er werkelijk NIETS gebeurde schakelde ik op 15 mei 2023 de Nationale ombudsman in.

Een vol jaar later valt er een brief op de mat van de Nationale Ombudsman, gedateerd 8 mei 2024. Men heeft weer een nieuwe behandelaar aangesteld en meteen maar een nieuw “dossiernummer” aangemaakt. Blijft echter dezelfde casus dus waarom is mij een raadsel. Dan schrijft de nationale Ombudsman:

Wij gaan uw klacht nu onderzoeken

Sorry maar daar zakt mijn broek al vanaf, nog zonder de rest van de mail gelezen te hebben. Niet dat daar verder iets interessants in staat. De Nationale Ombudsman gaat vragen stellen aan de Minister en in de brief staat dat deze brief aan de Minister als bijlage is toegevoegd. NIET DUS! Niks bijlage; niks brief aan Minister. Na een boos telefoontje volgt de bewuste brief op 21 mei per e-mail. Op 4 juni volgt er wederom een e-mail waarin te lezen is dat de Minister heeft aangegeven niet binnen de gestelde 4 weken te kunnen antwoorden en dus uitstel vraagt. Wederom helemaal niet verbazend. Zoals ik al eerder heb gezegd:

Tijd is burgers vijand en overheids vriend

Voor de zoveelste keer raakt een reële klacht eerst zoek, beland dan “onderop de stapel“, blijft vervolgens veel te lang liggen bij de Nationale Ombudsman en gaat de aangesproken verantwoordelijke traineren. En het drama sleept zich gewoon voort. Het klachtrecht is ooit in het leven geroepen om de overheid te verbeteren. Maar zonder enig zelfreinigend vermogen is het slecht een deur van Kafka geworden.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

P.s.: De site gerechtelijkebrief.nl bestaat inmiddels niet meer. Ik heb geen idee waarom en of er nu iets veranderd is voor wat betreft de werkwijze van dit bestuursorgaan. Ik heb ook geen idee of het verdwijnen van de site iets te maken heeft met deze klacht.

Dit bericht is geplaatst in Overheid met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.