Het verval van onze rechtstaat

In hoog tempo wordt onze gelijkheid, vrijheid en rechtstaat afgebroken. Maar of de “gewone” mens het ziet is de vraag. Niet alleen nieuwe wetten en regelingen zijn in toenemende mate bevorderend voor de ongelijkheid maar zeker de pers en publieke opinie veroordelen steeds meer waardoor er geen gelijke kansen meer bestaan. We stevenen af op een maatschappij waar “gewenst gedrag” wordt nagestreefd en als je daar niet aan voldoet ben je de Sjaak.

Het werd pijnlijk duidelijk toen Pepijn van Houwelingen (FVD) een tweet plaatste van Minister Ernst Kuipers met een nazi– en of communistische– vlag. Ik kan het plaatje niet meer vinden helaas dus kan niet meer precies achterhalen waarvoor Pepijn nu eigenlijk een boete kreeg van 450 euro. Dit staat natuurlijk in schril contrast met wat de regeringspartijen en in hun kielzog de landelijke pers bijna dagelijks verspreiden over het FVD. Blijkbaar mogen politici van Forum voor Democratie wel constant als Nazi, antisemiet, racist, e.d. worden neergezet maar andersom mag het dus niet.

Gisteren bereikte me ook het bericht dat Micha Kat voor 2 jaar de cel in moet. Je denkt bij zo’n gevangenisstraf al snel aan een fiks geweldsdelict of poging tot moord maar niets van dat is waar. Mischa Kat is veroordeeld voor zijn mening. Dat deze journalist een uitgesproken mening heeft staat buiten kijf, dat weet ik ook wel, maar ook een uitgesproken mening blijft een mening en die mag je, in mijn visie, ventileren.

En voordat je oordeelt dat deze journalist compleet gek is geworden met zijn satanisch ritueel kindermisbruik: Onze Tweede Kamer heeft, in zeldzame meerderheid, beloofd dit fenomeen te onderzoeken maar blijft het frustreren:

De veroordeling van Micha Kat is wegens “opruiing” en “bedreiging“. Toevallig dezelfde vergrijpen waar ook Willem Engel wordt “verdacht” en vervolgd? Zegt het iets over de uitkomst van deze rechtszaken? Denkt onze “onafhankelijke rechtspraak” hier hetzelfde over?

Op de landelijke TV worden we dagelijks geconfronteerd met platvloerse propaganda; over een virus, een agressor in het oosten, klimaat doem scenario’s, stikstofdekens maar vooral complotdenkers en wappies die dit alles niet geloven. Het NCTV benoemt deze “ongelovigen” reeds als een “gevaar voor onze democratie” en handhaaft een “dreigingsniveau” 3 = aanzienlijk. Citaat NCTV website:

Anti-overheidsextremisme

In Nederland richt een groep anti-overheidsextremisten zich vanuit een fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Deze groep ontstond als radicale onderstroom van het coronaprotest en richt zich steeds meer op andere onderwerpen, zoals het stikstofvraagstuk en het boerenprotest. Een deel van hen omarmt complottheorieën. Complottheorieën doen afbreuk aan het publieke vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsorde. De verspreiding en normalisering van dergelijke theorieën kan aanleiding vormen voor het plegen van extremistische en zelfs terroristische handelingen.

Aan de andere kant worden groeperingen als Black Lives Matters en Extinction Rebellion openlijk gesteund met geld en vergunningen voor demonstraties, ondanks hun dreigende houding en geweld. Ongeruste burgers die demonstreren tegen coronamaatregelen worden als “extreem rechts” en gevaarlijk weg gezet maar de bovengenoemde links radicalen worden in de pers bijna als helden vereerd. De sporters knielen er zelfs voor. We zijn alweer vergeten dat de enige politieke moord van de vorige eeuw werd uitgevoerd door de “groene” milieuactivist  Volkert van der Graaf van de “Vereniging Milieu-Offensief” (VMO).

Wat minder bekend is dat een wethouder van GroenLinks Jack Bogers direct na de moord de VMO van informatie voorzag. Maar “medeplichtigheid” is hem nooit ten laste gelegd; slechts “overtreding ambtsgeheim“. Hij kreeg een boete van 500 euro. Ja, je hoort het goed. Een boete van 500 euro voor medeplichtigheid aan de grootste Nederlandse moord van de afgelopen honderd jaar, iets meer als van Houwelingen voor een tweetje over de corrupte Minister van Volksgezondheid. 500 euro boete en op het stadhuis, uit handen van Burgemeester Rumund, het verguld Wagenings erezilver; “een passende en terechte onderscheiding’’, aldus de burgemeester. “Een bruggenbouwer die keer op keer de verbindingen maakt tussen de verschillende bevolkingsgroepen.“.

Probeer de woorden “gevaar voor onze democratie” hier nog eens bij te halen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange, Recht met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.